Sindrom policističnih jajnika i trudnoća - Markfarm | Markfarm apoteka

Sindrom policističnih jajnika i trudnoća

  • 10.11.2021

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS, je najčešći endokrinološki poremećaj  kod žena u reproduktivnom periodu , koji često dovodi do nemogućnosti zatrudnjivanja, ali i do ranih pobačaja u slučaju da trudnoće dođe.

Policistični jajnici kao i smanjena  funkcija žutog tela predstavljaju dva osnovna  endokrinološka poremećaja kod žena koja dovode do poremećaja u menstrualnom ciklusu a posledično i do neplodnosti (ili subfertilnosti).

Promene koje najčešće ukazuju na sindrom policističnih jajnika

Prve promene koje se dovode u vezi sa sindromom policističnih jajnika mogu se javiti već nakon puberteta, odnosno po dobijanju prve menstruacije (između 11 i 16 godine). U ovom periodu, učestalost simptoma pojavljuje se kod 15-20% pacijentkinja. Najrizičnija grupa pacijentkinja nalazi se u adolescentskom dobu i ranoj mladosti - procenjeno je da oko 25% žena u ovom periodu oboli od sindroma policističnih jajnika.

Kada posumnjati na sindrom policističnih jajnika (PCOS)?

Klinička slika kod pacijentkinja može biti raznovrsna. Neke pacijentkinje imaju blaži oblik bolesti i  osim nalaza na ultrazvuku nemaju drugih simptoma, dok kod drugih pacijentkinja može biti izražena, gojaznost,  hirzutizam, poremećaj menstruacionog ciklusa.

Opravdan razlog za sumnju je prilikom pojave nekog od sledećih simptoma:

  • odsustvo menstruacije (što vodi ka anovulaciji, odnosno prekidu u stvaranju jajnih ćelija)
  • neredovne ili menstruacije produženog trajanja od uobičajenog (oligomenoreja)
  • gojaznost koju je teško kontrolisati
  • umor
  • hiperandrogenizam -atipična maljavost na grudima, leđima, licu
  • gubitak kose
  • akne
  • česte promene raspoloženja
  • glavobolje

Da bi se dijagnostikovao sindrom policističnih jajnika, neophodno je uraditi obavezne laboratorijske analize i ultrazvučni pregled. Na ultrazvučnom pregeledu se uočavaju jajnici obično dvostruko veći od normalnih, napete sivobele površine ispod koje se u kori nalaze ciste veličine 5 do 15 mm.

Zašto žene sa policističnim jajnicima teže ostaju u drugom stanju?

Nemogućnost zatrudnjivanja nastaje jer žene sa PCOS nemaju ovulacije, ili imaju mali broj ovulacija u toku jedne godine. Pod uslovom da je muški partner potpuno zdrav, mogućnost da se desi trudnoća u jednom ovulatornom ciklusu  je 25%. Znači ako žena sa PCOS om nema ovulaciju uopšte ili ima 2-3 ovulacije u toku godine, onda je veoma mala šansa da se , prvo desi polni odnos za vreme ovulacije, i drugo, da dođe do trudnoće. Ako se, nekim čudom ipak desi i ovulacija, i polni odnos, i trudnoća, onda je ova trudnoća pod visokim rizikom da se završi ranim pobačajem. Rani pobačaj kod žena sa PCOS-om dešava se jer je ovaj poremećaj praćen brojnim drugim metaboličkim poremećajima. 

Najčešći i najznačajniji metabolički poremećaj udružen sa policistični jajnicima je insulinska rezistencija. Insulinksa rezistencija je obično praćena i niskom koncentracijom vitamina D3 u krvi, koja je u direktnoj vezi sa povećanom incidencom ranih pobačaja.

Trudnice sa PCOS-om u u povišenom riziku i od tzv. EPH gestoza, tj. bolesti od koje pate samo trudnice, a manifestuje se otocima, povišenim krvnim pritiskom, pojavom belančevina u mokraći.

EPH gestoza je veoma opasno stanje, koje može da ugrozi život i majke i bebe.

Iz svega navedenog, žene sa PCOS-om treba prvo da dobro izregulišu svoj hormonski i metabolički status,a trudnoća treba da se prati sa mnogo više pažnje nego trudnoća potpuno zdravih i mladih trudnica.

Lečenje sindroma policističnih jajnika

Kao što je klinička slika  kod pacijentkinja raznovrsna   tako su i pristupi lečenju policističnog sindroma različiti i individualni. 

Pošto su policistični jajnici povezani sa brojnim metaboličkim poremećajima svakako je preporuka smanjenje telesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i primena preparata koji klinički dokazano smanjuju simptome policističnih jajnika i  insulinske rezistencije. To je najčešće kombinacija mio inozitola koji imitira efekte insulina u organizmu i folne kiseline.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing