6 najčešćih problema sa digestivnim traktom-markfarm - Online apoteka | Markfarm apoteka
6 najčešćih problema sa digestivnim traktom

6 najčešćih problema sa digestivnim traktom

  • 18.08.2023

Digestivni ili probavni trakt igra izuzetno važnu ulogu u održavanju celokupnog zdravlja organizma. 

Sposobnost da pravilno probavljamo hranu, apsorbujemo hranljive materije i eliminišemo otpadne proizvode od vitalnog je značaja za zdravlje i dobar osećaj. 

Međutim, ponekad se suočavamo sa problemima u ovom delikatnom balansu, što može dovesti do različitih tegoba sa digestivnim zdravljem.

U ovom članku istražujemo šest najčešćih tegoba koje pogađaju digestivni trakt, razmatrajući simptome, uzroke i potencijalne načine prevencije i lečenja.

 

1. Vraćanje kiseline i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB):

Vraćanje kiseline je realtivno uobičajeno stanje koja ponekada pogađa većinu ljudi, i pre svega je posledica konzumirane hrane ili obilnog obroka. 

Masna i jako začinjena hrana često su okidači za vraćanje kiseline i gorušicu.

GERB je ozbiljnije, hronično stanje koje se javlja kada želudačna kiselina i sadržaj vraćaju nazad u jednjak. 

Ovo može izazvati iritaciju sluznice jednjaka i dovesti do različitih simptoma, uključujući gorušicu, osećaj pečenja u grudima, kašalj, promuklost i nelagodnost u grudnom delu.

Lečenje podrazumeva promene u ishrani i izbegavanje hrane i pića koji izazivaju refluks, kao što su masna hrana, alkohol, kafa i citrusi.

Kada to nije dovoljno, lekovi poput inhibitora prototonske pumpe ili H2 blokatora mogu da pomognu, budući da oni smanjuju proizvodnju želudačne kiseline

U najtežim slučajevima, gde se simptomi ne mogu držati pod kontrolom lekovima, hirurška intervencija može biti neophodna.

 

2. Kamen u žuči

Kamen u žuči je česta gastrointestinalna tegoba koja se javlja kada se formiraju čvrsti delovi materijala u žučnoj kesi, malom organu smeštenom ispod jetre. 

Ovi kamenčići mogu se formirati različitim sastojcima, kao što su holesterol, bilirubin i kalcijum.

Iako najveći broj ljudi ne doživljava nikakve simptome i ne zahteva lečenje, kod nekih ljudi  oni blokiraju žučne kanale, što dovodi do ozbiljnih simptoma. 

Oni mogu uključivati bol u gornjem delu stomaka ili ispod desnog rebra, mučninu i povraćanje:, kao i gorušicu i nadutost.

Lečenje kamena u žuči zavisi od simptoma i komplikacija. Kada ne uzrokuju simptome, lečenje obično nije neophodno. 

Međutim, ako izazivaju bol ili blokiraju žučne kanale, upotreba lekova ili hirurška procedura kojom se uklanja žučna kesa mogu biti neophodni.

 

3. Celijakija i intolerancija na gluten

Celijakija je autoimuna bolest koja se javlja kao reakcija na unos glutena, proteina koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. 

Kod osoba sa celijakijom, unos glutena izaziva imunološki odgovor koji oštećuje sluznicu tankog creva, što dovodi do problema sa apsorpcijom hranljivih materija i raznih gastrointestinalnih tegoba.

Uobičajeni simptomi celijakije su dijareja, bol, gasovi i nadutost stomaka, neobjašnjiv gubitak telesne mase ili umor.

Za razliku od celijakije, kod koje dolazi do imunološkog odgovora, intolerancija na gluten predstavlja drugačiju reakciju organizma na gluten.

Osobe sa intolerancijom na gluten ispoljavaju simptome slične celijakiji, ali bez autoimunog oštećenja sluznice tankog creva. 

Celijakija i intolerancija na gluten ne mogu se izlečiti, ali se isključivanjem glutena iz ishrane ova stanja u potpunosti drže pod kontrolom.

Nakon isključivanja glutena, tanko crevo počinje da se oporavlja a tegobe se povlače.

 

4. Inflamatorne bolesti creva

U grupu bolesti koja se naziva inflamatorne bolesti creva spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

U pitanju su veoma ozbiljna stanja koja zahtevaju lečenje.

Simptomi ovih bolesti variraju od blagih do ozbiljnih i mogu uključivati dijareju, bol u stomaku, gubitak telesne mase, hronični umor, krv ili sluz u stolici, nadutost i gasove i druge tegobe.

Dijagnoza inflamatornih bolesti creva postavlja se na osnovu medicinske istorije, fizičkog pregleda, laboratorijskih testova, endoskopije i biopsije sluznice creva, nakon čega gastroenterolog preporučuje adekvatnu terapiju.

Lečenje ove hronične bolesti fokusira se na kontrolu simptoma i održavanje remisije, odnosno perioda bez upale i može uključivati lekove iz različitih grupa.

Pored toga, suplementacija vitamina i minerala koji usled loše apsorpcije nedostaju organizmu je često neophodna.

Nažalost, kod velikog broja pacijenata u nekom trenutku života bude neophodna i hirurška intervencija.

 

5. Nervozna creva

Sindrom iritabilnog kolona, često nazivan i nervoznim crevima, je funkcionalni poremećaj digestivnog trakta kod kog dolazi do najrazličitijih problema sa varenjem i pražnjenjem creva.

Iako sindrom nervoznih creva, odnosno IBS, nije ozbiljno oboljenje, može značajno uticati na kvalitet života osoba koje pate od ovog stanja.

Dijagnoza IBS-a se postavlja na osnovu simptoma, ali tek nakon isključivanja svih drugih stanja i ispunjavanja određenih dijagnostičkih kriterijuma. 

Budući da nema specifičnih testova, dijagnoza se postavlja isključivanjem drugih mogućih uzroka.

Lečenje se fokusira na upravljanje simptomima i poboljšanje kvaliteta života. 

Ovo može uključivati promene u ishrani, upotrebu probiotika, snižavanje nivoa stresa i upotrebu lekova koji dovode do olakšavanja prisutnih simptoma.

 

6. Hemoroidi

Hemoroidi su proširene i naduvene vene u rektalnom i analnom regionu. 

Oni mogu se javiti unutar rektuma, unutrašnji hemoroidi, ili izvan anusa, spoljni hemoroidi.

Hemoroidi nisu retki i mogu izazvati nelagodnost i bol, ali obično nisu ozbiljni. Pored toga, može se javiti krvarenje, svrab, iritacija ili osećaj nepotpunog pražnjenja creva. 

Faktori koji mogu doprineti razvoju hemoroida uključuju zatvor, ishranu sa malo vlakana, previše sedenja, trudnoću ili genetiku.

Različite kreme, masti, gelovi i drugi preparati za hemoroide su dostupni, a oni se obično nakon nekoliko dana do nekoliko nedelja povlače.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing